Nieuws

Fiscale voordelen bij oprichting bedrijf in Frankrijk

Accountancy, Belasting

Als Nederlandse bedrijven en ondernemers eenmaal het besluit hebben genomen om een entiteit in Frankrijk op te richten, komen ze vaak terecht op een locatie in en rondom Parijs.

Om de concentratie rondom het te volle en al te veel vervuilde Parijs tegen te gaan, is het interessant om te weten dat de Franse regering fiscale voordelen verstrekt aan bedrijven die zich vestigen in andere regio’s in ieder geval tot en met 31 december 2020 (vaak wordt de maatregel voor meerdere jaren verlengd). Zodanig wordt de economie van minder ontwikkelde gebieden ook bevordert.

 

Deze gebieden zijn onderverdeeld in 8 geografische zones:

 1. Zone d’aide à finalité régionale (ZAFR)
 2. Zone de revitalisation rurale (ZRR)
 3. Zone franche urbaine-territoire entrepreneur (ZFU-TE)
 4. Quartiers prioritaires de la politique de la ville (QPPV)
 5. Zone de restructuration de la Défense (ZRD)
 6. Bassins d’emplois à redynamiser (BER)
 7. Bassins urbains à redynamiser (BUD)
 8. Zones de développement prioritaire (ZDP)

 

De fiscale voordelen zijn:

 • Totale vrijstelling van winstbelasting gedurende eerste 2 jaar (ZAFR, BUD, ZDP) of eerste 5 jaar (ZRR, ZFU-TE, ZRD, BER) en daarna aflopend gedurende 3 jaar
 • Totale vrijstelling van de huurbelasting (de zogenaamde CFE en CVAE) gedurende eerste 5 jaar of eerste 7 jaar (BUD, ZDP)
 • Totale vrijstelling van onroerend goed belasting gedurende de eerste 2 jaar of eerste 5 jaar afhankelijk van gemeentebesluiten

 

Vooral de vestigingen van het MKB (minder dan 11 werknemers voor ZRR, minder dan 50 werknemers voor ZFU) worden bevorderd. Grotere bedrijven kunnen ook in aanmerking komen voor deze voordelen in een ZAFR of een BER. Andere criteria zoals bijvoorbeeld de natuur van de activiteiten en/of de omvang van de omzet moeten in acht worden genomen.

Voor vestiging in de zones ZRR en BER kunnen bedrijven tevens in aanmerking komen voor tijdelijke kwijtschelding van sociale lasten voor het aannemen van personeel.

 

Heb je jouw bedrijf in 2019 in Frankrijk gevestigd, of heb je plannen om dat in 2020 te doen?

Kijk dan op onderstaande links of je vestigingsplaats in één van bovenstaande gebieden ligt:

 

 

Tenslotte, de Franse politiek hecht enorm veel belang aan innovatie en research. MKB bedrijven die minder dan 8 jaar bestaan en waarvan research uitgaven meer dan 15% van de totale kosten bedraagt kunnen het fiscale statuut Jeune Entreprise innovante (JEI) of Jeune Entreprise Universaitaire (JEU) aanvragen. Ze hebben dan recht op 1 jaar zonder winstbelasting en het volgende jaar wordt de winst voor 50% belast. Het grootste voordeel is de mogelijkheid om vrij te zijn van sociale lasten over het salaris van het researchpersoneel gedurende 4 jaar en daarna nog 4 jaar afbouwend. En dan hebben we het nog niet eens over de Credit Impôt Recherche (CIR), een belastingsubsidie op R&D uitgaven, en alle andere regionale, nationale en Europese subsidies die mogelijk zijn voor Innovatie.

 

Natuurlijk zitten er allemaal regeltjes en voorwaarden aan bovenstaande fiscale bepalingen verbonden. Wij adviseren de bedrijven dan ook om het advies van een deskundige in te schakelen en/of te rulen bij de Franse belastingdienst (rescrit fiscal).

 

Uiteraard kan je hiervoor contact opnemen met het 3-talig team van Axintera, de accountants die Nederlandse en Engelstalige bedrijven ondersteunen met hun business in Frankrijk.

Leave a Reply